ERDEI MŰHELYEK

Irig, Shatrinci, Fruška gora önkormányzata

Az "erdei workshopokat" az Irig moj grad szervezte az Interreg IPA CBC HU SRB program - Natural Selfness, ref. nem. 1602/31/0242.

A workshopok a következő időpontokban és tartalommal jelentek meg:

1. Workshop "Erdei terápiás séta ANFT módszerrel" - 2021. március 27.

Az erdei wellness alapprogram a gyógyerdei séta. Az ANFT módszer szerint épül fel, és a következőkből áll: bemutatkozás, POP elem, WIN elem, azonosító elem és teaszertartás. Ennek a sétának a hatását különösen a mentális jólét vonatkozásában értékelték, és kimutatták, hogy jelentős jótékony hatással van a depressziós és szorongó emberek életminőségének javítására. Ugyanakkor növeli a kreativitást és az intimitást másokkal, önmagával és a környezettel. Ezt a programot világszerte sikeresen alkalmazzák népegészségügyi, egészségturisztikai projektekben. A jóga mellett ez az egyetlen megelőző orvosi ág az egészségbiztosítóknál és társaságoknál. Csapatépítésben, valamint rehabilitációs programokban, fiatalkorúak bűnözési problémáiban is alkalmazzák.

2. „Shinrinyoku – fürdőzés az erdei levegőben” workshop (japán hagyomány) – 2021. április 9.

A workshop alapprogramja a hagyományos japán erdei levegőben való fürdőzés egészségügyi és megelőző programjának bemutatása. Ezt az ősi módszert Japánban évszázadok óta alkalmazzák, és 1980 óta éli reneszánszát. Azt a luxust jelenti, hogy elmerül az erdő hangulatában és élvezi annak bőségét. A Shinrin-yoku egy egyszerű módszer, amellyel az ember átadja magát az erdő légkörének. A japán egészségügyi minisztérium jelentős összegeket fektetett be olyan tudományos kutatásokba, amelyek bebizonyították, hogy az erdei levegő és aromás molekulái - a fitoncidek - belélegzése sokrétűen előnyös az életminőség, a jólét és az egészség szempontjából.

3. Workshop "Balkáni erdei hammam és az erdei wellness egyéb európai változatai" - 2021. április 11.

A japán erdõkkel ellentétben, amelyek sötétek, az európai, fõleg a balkáni erdõk egyesítik a nap és az erdei légkör pozitív hatásait a résztvevõk életminõségére, közérzetére és egészségére. A balkáni erdei hammamot a nevetés, az öröm, a tánc, a dal, mint az erdei színház elemei, de a szabadidő, mint a legfényűzőbb turisztikai program (semmit csinálás, tétlenség, múzsa) jellemzi.

4. Workshop "Fitoterápia és kertészeti terápia" 2021.09.04.

A fitoterápia, mint kiegészítő orvosi tudományág megvan a helye az erdei wellnessben. Mindenekelőtt természettudóssal erdei sétaprogramokon keresztül, a gyógynövények megismerése és az egészségügyi potenciáljuk megismerése mellett. Növényeket használunk a teaszertartáshoz, az erdei SPA asztalhoz, az aromás növények pedig a gyógynövényes bošči-pinda in pinda, valamint a masszázs wellness technikák elemei. Az erdei wellness szuvenírkínálatának fontos elemét képezik a gyógynövényi termékek. A kertészeti terápia a talajból származó boldog baktérium, a Micobacterium vaccae révén serkenti az endorfinok (boldogsághormon) képződését a résztvevőkben, és hozzájárul az életminőség javításához, valamint a talajhoz (mezítláb járás a földön). A műhelyben egy egészségügyi óvoda kialakítását mutatják be.

5. Workshop "Művészetterápia a természetben" 2021. március 21.

A workshop célja a művészetterápia alapvető elemeinek bemutatása a földanyának, mint kollektív művészetnek a háláját kifejező természeti installációk, természetes anyagból (erdőből származó) mandalák, body art, valamint haiku-költészettel végzett biblioterápia létrehozásán keresztül.

6. Workshop "Sarokbolt szuvenírek az erdőből" 2021.03.21.

Ez a műhely női vállalkozók és más, veszélyeztetett csoportokból származó résztvevők oktatására szolgál. A cél az erdei wellness turisztikai kínálatának gazdagítása fából, növényekből, erdei gyümölcsökből, gyapjúból és egyéb természetes anyagokból készült termékekkel. A workshop fontossága az is, hogy a résztvevők kapcsolódjanak az erdei wellness programok helyszínéül szolgáló terület hagyományaihoz és kultúrájához.

7. Workshop "Erdei wellness programok az érzékelőkertben" 2021. április 11.

A szenzoros kert az erdei gyógyászati ​​és erdei wellness program fontos eleme, élesíti az érzékszerveket, hozzájárul az éberséghez, a kikapcsolódáshoz, kreativitásra ösztönöz, és a TIM épület- és egészségóvodai programokban is alkalmazzák. Különösen érdekesek a japán kertek, a francia és az angol típusú szenzoros kertek. A workshop pedagógusoknak, pszichológusoknak, tájépítészeknek, turisztikai szakembereknek, ökológusoknak...

8. Workshop "Zeneterápia" 2021. március 27.

A zeneterápiás és hangterápiás műhely pszichológusoknak, pedagógusoknak, turisztikai és egészségügyi dolgozóknak szól. A Soundscape a wellness program egészének, és különösen az erdei wellness programnak az egyik legfontosabb eleme. A biodiverzitás változatossága (a madárfajok száma és énekük) egyenesen arányos az erdei wellness szellemi jólétre gyakorolt ​​hatásaival. A természet hangjain (víz zúgása, szél zúgása, mese csiripelése vagy egyszerűen csak csend) mellett hangfürdők, amelyek speciálisan kialakított hangtálakat, gongokat és harangokat, valamint különféle hangszerek hangjait produkálják. (hárfa, furulya, koshi, esőcsepp bot és egyéb ütős hangszerek). Az erdei wellness program fontos eleme az énekterápia a torokcsakra aktiválásán keresztül.

9. workshop "Teaceremónia" 2021. március 28.

A teaszertartás nélkülözhetetlen eleme az erdei wellness programnak, amely a fitoterápiát, az aromaterápiát, a meditációt, a gasztroművészetet, a hagyományokat és a világ népeinek kultúráját kapcsolja össze, a kínai teaszertartástól kezdve a japán, dél-amerikai és népi gyógyászaton keresztül. A gyógynövények tea formájában történő kombinációja a studenicai szerb középkori kórház programjának része. A „Gyógynövények, imák és harangszó” című programot a szerbiai erdei wellness és egészségturizmus reprezentatív programjaként mutatjuk be. A teaceremónia díszlete művészetterápia, erdei SPA asztal, valamint a természet és az anyaföld iránti hála kifejezése. Az ANFT módszerben a teaszertartás a beépülés olyan elemét jelenti, ahol külső és belső kapcsolatunk van a természettel.

10. workshop "Forest SPA asztal és betakarítás" 2021.03.28.

Az erdei SPA asztal az erdei wellness elválaszthatatlan eleme, és magába foglalja a természetből (erdőből) származó alapanyagokból való ételkészítést, ami biotermékek felhasználását és a fenntartható fejlődést jelenti. Recepteket mutatunk gomba, erdei gyümölcs, szentjánoskenyér, makk, sremuš, zove, akác, ehető virágok, mikrofüvek és páfrányok alapján... Megismerjük az erdő tányérra, erdő az asztalra fogalmát is mint az erdei vitális bár elemei.

11. Workshop "Hagyományos és gyógyászati ​​irányok az erdei wellnessben" (Ayurveda, TKM és Népgyógyászat) 2021.04.10.

A műhely három, egymással szorosan összefüggő részből áll. Ayurveda - az élet tudománya, a WHO által elismert első és legrégebbi orvosi rendszer. Az erdei wellnessben a következő programokat alkalmazzuk: napi rutin, diéta, aromaterápia, masszázsok (Pinda sweda, masszázs és csak masszázs). Az egészségügyi Qi gong gyakorlatok hozzájárulnak az életminőség javításához, valamint az erdei wellness testi-lelki jólétének javításához. A nevetés jóga a légzésterápiák egyike. Különösen az erdei wellnessben alkalmazzák olyan egyszerű gyakorlatokon keresztül, mint: nyissuk ki a szívet, készítsünk cappuccinót, mérjük meg a nevetésmérőt... A gyakorlatok minden korosztály számára készültek, beleértve a fogyatékkal élőket és az onkológiai betegeket is.

12. workshop "Forest Theatre" (India) 2021. április 10.

Az erdei színház az erdei wellness Indiában létrehozott ága, amely magában foglalja a tánc- és mozgásterápia, a nevetésterápia, a biblioterápia, a zeneterápia, a művészetterápia, a pszichodráma, az aromaterápia, a filoterápia, a testművészet kombinált technikáit...

További információ ezen a linken: shorturl.at/hrtA1

This project is co-financed by the European Union. The content of the press release is the sole responsibility of Municipality of Irig and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or the Managing Authority.