Шумске радионице

Општина Ириг, Шатринци, Фрушка гора

„Шумске радионице“ организовао је Ириг мој град у сарадњи са пројектним партнерима у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ ХУ СРБ програма – Природни Селфнесс, реф. не. 1602/31/0242.

Радионице су објављене следећих датума и садржаја:

1. Радионица „Шумска терапеутска шетња по АНФТ методи“ – 27.03.2021.

Основни шумски веллнесс програм је терапеутска шумска шетња. Структуриран је према АНФТ методи и састоји се од: увода, ПОП елемента, ВИН елемента, ИД елемента и чајне церемоније. Ефекат ове шетње посебно је оцењен у односу на ментално благостање и показало се да има значајан повољан ефекат на побољшање квалитета живота како депресивних тако и анксиозних особа. Истовремено, повећава креативност и интимност са другим људима, собом и околином. Овај програм се успешно примењује широм света у пројектима јавног здравља и здравственог туризма. Заједно са јогом, то је једина превентивна медицинска грана у здравственим осигуравајућим друштвима и компанијама. Користи се и у тим билдингу, као иу програмима рехабилитације, проблема малолетничке деликвенције.

2. Радионица „Шинрињоку – купање у шумском ваздуху“ (јапанска традиција) – 09.04.2021.

Основни програм ове радионице је представљање традиционалног јапанског здравствено-превентивног програма купања на шумском ваздуху. Ова древна метода се у Јапану примењује вековима, а своју ренесансу доживљава од 1980. године. Подразумева луксуз урањања у атмосферу шуме и уживања у њеној благодати. Шинрин-јоку је једноставан метод у коме се човек препушта атмосфери шуме. Министарство здравља Јапана уложило је значајна средства у научна истраживања која су доказала да удисање шумског ваздуха и његових ароматичних молекула – фитонцида вишеструко утиче на квалитет живота, благостање и здравље.

3. Радионица „Балкански шумски хамам и друге европске варијанте шумског веллнесса“ – 11.04.2021.

За разлику од шума Јапана, које су мрачне, европске шуме, посебно балканске, комбинују позитивне ефекте сунца и шумске атмосфере на квалитет живота учесника, њихово благостање и здравље. Балкански шумски хамам карактерише смех, весеље, игра, песма, као елементи шумског позоришта, али и доколица, као најлуксузнији туристички програм (неделање, нерад, муз).

4. Радионица „Фитотерапија и хортикултурна терапија“ 09.04.2021.

Фитотерапија као комплементарна медицинска дисциплина има своје место у шумском веллнессу. Пре свега кроз програме шетње шумама са природњаком уз препознавање лековитих биљака и упознавање њиховог здравственог потенцијала. Користимо биљке за чајну церемонију, шумски СПА сто, а ароматично биље представља елемент биљне бошчи-пинде у пинди као и масажне веллнесс технике. Производи од лековитог биља представљају важан елемент понуде шумског веллнесс сувенира. Хортикултурна терапија преко Мицобацтериум ваццае, срећне земљишне бактерије, стимулише стварање ендорфина (хормона среће) код учесника и доприноси побољшању квалитета живота као и приземљењу (ходање босих ногу по земљи). Радионица ће демонстрирати формирање здравственог вртића.

5. Радионица „Арт терапија у природи“ 21.03.2021.

Ова радионица има за циљ да представи основне елементе арт терапије кроз креирање инсталација из природе које изражавају захвалност мајци земљи као колективној уметности, мандале од природног материјала (из шуме), боди арт као и библиотерапију са хаику поезијом.

6. Радионица „Kорнер шоп сувенири из шуме“ 21.03.2021.

Ова радионица је намењена едукацији жена предузетница и осталих учесника из осетљивих група. Циљ је обогаћивање туристичке понуде шумског веллнесса производима од дрвета, биља, шумских плодова, вуне и других природних материјала. Значај ове радионице је и повезаност учесника са традицијом и културом краја на коме се изводе шумски веллнесс програми.

7. Радионица „Шумски велнес програми у сензорној башти“ 11.04.2021.

Сензорна башта је важан елемент шумске медицине и шумског веллнесс програма, изоштрава чула, доприноси свесности, релаксацији, подстиче креативност и користи се у програмима зграде ТИМ-а и здравственог вртића. Посебно су занимљиви јапански вртови, француски и енглески тип сензорне баште. Радионица је намењена педагозима, психолозима, пејзажним архитектама, туристичким стручњацима, еколозима...

8. Радионица „Музикотерапија“ 27.03.2021.

Радионица музикотерапије и терапије звуком намењена је психолозима, педагозима, туристичким радницима и здравственим радницима. Звучна слика је један од најважнијих елемената веллнесс програма у целини, а посебно шумског веллнесс програма. Разноврсност биодиверзитета (број врста птица и њихова песма) је директно пропорционална ефектима које здравље у шумама има на ментално благостање. Поред звукова природе (жумор воде, шум ветра, цвркут прича или једноставно тишина), звучне купке које производе посебно дизајниране звучне посуде, гонгове и звона, као и звуке разних инструмената ( харфа, флаута, коши, штап за кишне капи и други ударачки инструменти). Терапија певањем кроз активацију грлене чакре такође је важан елемент шумског веллнесс програма.

9. Радионица „Чајна церемонија“ 28.03.2021.

Церемонија чаја је неизоставан елемент шумског веллнесс програма који повезује фитотерапију, ароматерапију, медитацију, гастроуметност, традицију и културу народа широм света, почев од кинеске чајне церемоније, преко јапанске, јужноамеричке и народне медицине. Комбинација лековитог биља у облику чаја део је програма Српске средњовековне болнице у Студеници. Овај програм под називом „Биље, молитве и звук звона“ представљамо као репрезентативни програм шумског веллнесс и здравственог туризма Србије. Поставка чајне церемоније укључује арт терапију, шумски СПА сто и израз је захвалности природи и мајци земљи. У АНФТ методи, церемонија чаја представља елемент инкорпорације где се повезујемо са природом и споља и изнутра.

10. радионица „Шумска бања обедовање и берба“ 28.03.2021.

Шумски СПА сто је неодвојиви елемент шумског веллнесса и обухвата припрему хране од састојака из природе (шуме), што подразумева употребу органских производа и подразумева одрживи развој. Приказаћемо рецепте на бази печурака, шумског воћа, рогача, жира, сремуша, зове, багрема, јестивог цвећа, микрозачинског биља и папрати... Упознаћемо појам шума до тањира, шума на трпези такође као елементи шумског виталног бара.

11. Радионица „Традиционални и медицински приступи у шумском веллнессу“ (ајурведа, ТКМ и народна медицина) 10.04.2021.

Радионица се састоји од три целине које су уско повезане. Ајурведа - наука о животу, први и најстарији медицински систем признат од СЗО. У шумском веллнессу користимо следеће програме: дневна рутина, дијета, ароматерапија, масаже (Пинда сведа, масажа и само масажа). Здравствене чи гонг вежбе доприносе побољшању квалитета живота и физичког и менталног благостања шумског здравља. Јога смеха је једна од терапија дисања. Посебно се примењује у шумском велнесу кроз једноставне вежбе као што су: отворимо срце, направимо капућино, измеримо смехометар... Вежбе су намењене учесницима свих узраста, укључујући особе са инвалидитетом и онколошке болеснике.

12. Радионица „Шумско позориште“ (Индија) 10.04.2021.

Шумско позориште је грана шумског велнеса, настала у Индији, која обухвата комбиноване технике терапије плесом и покретом, терапију смехом, библиотерапију, музикотерапију, арт терапију, психодраму, ароматерапију, филотерапију, боди арт...

Више информација на овом линку: shorturl.at/hrtA1

This project is co-financed by the European Union. The content of the press release is the sole responsibility of Municipality of Irig and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or the Managing Authority.